Wat is Pilates

De Pilates Methode is een oefenmethode voor het hele lichaam. Met de nadruk op correcte ademhaling en de juiste balans tussen kracht en souplesse, gebruikt Pilates de buik, de onderrug en de bilspieren als centrum van kracht, waardoor de rest van het lichaam vrij kan bewegen.

Wat maakt Pilates anders?

Joseph Pilates (de ontwikkelaar van de Pilates Methode) geloofde dat correctieve oefening allereerst begint met een grondige analyse van het lichaam, gevolgd door een algehele training. Boven het zinloos herhalen van bewegingen, prefereerde hij enkele meer nauwkeurige bewegingen.

De laatste tijd heeft de Pilates methode steeds meer aan bekendheid en populariteit gewonnen in Nederland. Dit komt onder andere door de videobanden die via enkele TV-programma’s te verkrijgen waren.
Echter, een pilates les onder begeleiding van een daarvoor opgeleide instructeur is niet te vervangen door videobanden. Dit omdat het bij Pilates zeer belangrijk is de bewegingen nauwkeurig uit te voeren. Daartoe zal u veel beter in staat blijken onder begeleiding van een Pilates instructeur.

Pilates maakt gebruik van zes elementen: concentratie, ademhaling, centrering, controle, precisie en vloeiende beweging. Dankzij deze mentale betrokkenheid ervaar je een nieuw soort bewustzijn. Deze lichaam-geest techniek is een efficiëntere manier van trainen.
Pilates sessies worden afgestemd op de behoeften van iedere deelnemer. De sessies vinden gewoonlijk in kleine groepen onder nauwlettend toezicht.

Voordelen van de Pilates Methode

Dagelijkse activiteiten als zitten, staan, rennen, sporten, dansen of trainen in een fitnessruimte, versterken sommige spiergroepen maar laten anderen onderontwikkeld.

De musculaire onevenwichtigheid die daaruit voortvloeit, is niet als zodanig op te merken, maar het kan een bron van vermoeidheid, ongemak, pijn en zelfs immobiliteit worden. De Pilates Methode voor Mentale en Fysieke Training bevordert harmonische en evenwichtige spierontwikkeling.

Personen die de Pilates Methode consequent toepassen, ontdekken dat ze zonder daar bewust moeite voor te doen rechter zitten en lopen, zich gracieuzer bewegen, beter slapen en krachtigere spieren ontwikkelen. Joseph Pilates besteedde meer dan vijftig jaar aan de verfijning van zijn oefenmethode dat zowel de geest als het spierstelsel gebruikt om te komen tot mentale en fysieke harmonie. Met iedere Pilates-beoefenaar die de volle omvang van zijn of haar mogelijkheden toepast, worden Pilates’ doelstellingen bereikt.

Voor wie is de Pilates Methode?

Pilates is toegankelijk voor iedereen of ze nu jong of oud zijn, een sportief of zittend leven leiden, of fysiotherapie krijgen. Pilates is voor een ieder die zijn kracht en souplesse wil vergroten zonder daarbij overdreven spiermassa op te bouwen.

Bij regelmatige beoefening helpt Pilates bij preventie van spierblessures en de vorming van littekenweefsel. Het is geen verrassing dat de methode voor het eerst werd toegepast door dansers.

Toen de methode werd ontdekt door fysiotherapeuten en de chiropractors (of manueel therapeuten), bleek Pilates een zeer doeltreffend hulpmiddel te zijn bij revalidatie van patiënten.

De toenemende vraag, bij gezondheidsbewuste mensen, naar een veilige, effectieve oefenmethode, heeft een groeiend aantal mensen ertoe gebracht de Pilates Methode tot hun voornaamste bron van oefening te maken.

Gratis proefles

Indien u twijfelt of pilates wel bij u past bieden wij u de gelegenheid om gebruik te maken van een gratis proefles.

Tarieven en openingstijden

Voor informatie over de tarieven klik hier.